onsdag 5 maj 2010

Vi överlevde...

Ja...

Den "lediga" dagen från förskolan var... intensiv. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Jag BEUNDRAR verkligen förskolepersonal.

Missförstå mig rätt, Milo och jag hade en underbar dag tillsammans. Det märktes inte dagen därpå när jag skulle lämna och han blev så ledsen då jag skulle gå. Gullet tyckte att vi skulle vara tillsammans på dagis.

Men, det var intensivt: På förmiddagen slängde vi mer grovsopor, sen åkte vi till Norrtälje och åt lunch med pappan och gjorde ärenden och handlade. På eftermiddagen bakade vi bröd och kanelbullar och sen gjorde Milo rent hela badrummet med en schampooflaska, badkarsduschen och toaborsten...

Jag vet, för jag tjuvkikade bakom dörren.

Vad ska man säga? Gullet städade! Det var bara att tacka - och sen tömma badkaret på vatten, kokbok, gosedjur och annat han slängt i...

Avslutar med ett mumsigt recept på kanelbullar :-)

Kanelbullar

5 dl havremjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl
150 g smör

125 g smör
1,5 dl strösocker
2 msk kanel

1 uppvispat ägg
pärlsocker

Gör degen rätt lös och lätt, det lönar sig i slutändan. Jag är ju nybörjare på bakning, men ursprungsreceptet som jag hittade (på Tasteline) hade mer socker (1,5 dl) och mindre smör (100/125 g) och så läskig kardemumma - yuack! Jag tycker det blir fluffigare så här.

Vad tycker ni?

Egna bullar - egen bild

Smält smör och tillsätt havremjölken. Värm till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på vätskan och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.


Tillsätt socker, salt och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.

Kavla ut varje del till en platta, ca 25x50 cm. Häll på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem på bakpapper.

Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Inga kommentarer: