söndag 21 februari 2010

Mumsig middag - mumsig helg

Ojojoj, vilken mat och sockerorgie vi haft i helgen. Tur att det är måndag imorgon så man kan återgå till iallafall hyfsat nyttiga vanor.

I fredags var farmor här på fredagsmys - vin, dip och allt det där. Lördag Mammagruppsreunion. Oj så kul att ses igen, ser såå framemot nästa tillfälle - och receptet på Rimbo-bullar. ;-)

Igår hade vi Milo's gudföräldrar på middag. Det blev husmanskost: Köttfärslimpa med bacon och rotsaker, gräddsås och lingon. Och till efterrätt... Ack så god:


Banoffee paj

Botten:
125 g flytande smör
250 g krossade digestivekex

Karamell/Toffee:
175 g smör
85 g strösocker (knappt 1 dl)
85 g brun farin (knappt 1 dl)
397 g söt kondenserad mjölk (1 burk)

Topping:
4 bananer
3 dl vispgrädde
kakao, att sikta över

Smält smöret och rör ned kaksmulorna. Pressa ned röran i botten och upp mot sidorna i en form med löstagbar botten (ca 19 cm i diameter). Sätt i kylen att stelna, medan du gör karamellen.


Smält smöret och sockersorterna tillsammans i en kastrull under omrörning. (Jag hade slut på farinsocker så jag använde sirap istället.) Tillsätt den kondenserade mjölken och rör hela tiden tills det börjar koka. Häll då över smeten i pajskalet och låt stå i kylen minst 1,5 timme. (Jag lät min stå över natten - perfekt.) Skiva sedan 3 av bananerna ovanpå karamellen och bred över vispad grädde. Vid serveringen garnerar du med skivor av den sista bananen och siktar över kakao.

Idag, söndag, var vi på Semmel-fika hos vänner. Ojojoj så gott. Milo var dock mest förtjusta i barnens bilar - surprise - och Kladdkake-ballerinas. Glufs glufs glufs!

Nej, nu ska maken och jag äta upp resten av Maraboukakan sen är det läggdags.

Nattti natti!

PS. Glömde fota pajen, så det får bli en bil på dagens gåva istället:
Rostade nötter i flytande honung - underbart på glass t ex.

Inga kommentarer: